لامپهای ال ای دی چه طور باعث کاهش مصرف برق و حل مشکل بحران انرژی میشوند؟
قطعی متناوب برق و کمبود ۵۰۰۰ مگاواتی برق در ایران این روزها به خبر اول روزنامهها و تلوزیون تبدیل شده است. اما کشورهای دیگر چه چارهای برای این مشکل داشتهاند و چه برنامهای برای کاهش مصرف برق پیاده کردهاند؟
شاید برای نسلهای پیشین کلمه «بحران انرژی» یادآور سالهایی باشد که اعراب از فروش نفت خود خودداری میکردند و صفهای طولانی از ماشینها در غرب منتظر بنزین بودند. ولی بحران انرژی در قرن بیستویکم شباهتی به بحران انرژی در قرن گذشته ندارد. از آن تصاویر سینمایی ماشینهای منتظر خبری نیست، ولی اگر قرار باشد به همین نحو از سوختهای فسیلی استفاده کنیم و به تولید گازهای گلخانهای ادامه دهیم، مشکلی بزرگتر از دهه ۷۰ میلادی در انتظارمان خواهد بود. ادامه پیدا کردن همین منوال یک بحران انرژی دیگر در پی خواهد داشت.
یکی از عوامل کلیدی بحران انرژی جدید، استفاده نادرست از برقی است که با سوزاندن سوختهای فسیلی حاصل میشود. لامپهای رشتهای تنها ۱۰٪ از برقی که مصرف میکنند را به نور تبدیل میکنند و ۹۰٪ باقیمانده را به شکل گرما به محیط میدهند. تبدیل روشناییهای قدیمی به لامپهای ال ای دی طی ۱۰-۱۵ سال آینده میتواند از انتشار حدود ۹۰ میلیون تن گازهای گلخانهای جلوگیری کند. برای ملموستر شدن این رقم باید بگوییم که این میزان با جمعآوری ۱۵ میلیون خودرو از سطح کشور برابری میکند. این تغییر تنها باعث کاهش انتشار گازهای گلخانهای نمیشود، بلکه شرایط را برای استفاده درست از سوختهای فسیلی تا زمان پیدا شدن جایگزینی پاک و ارزان فراهم میکند. در امریکا برای سرعت بخشیدن به روند کاهش مصرف برق، در کنگره قانونی تصویب شده که باعث میشود روند گرایش به لامپهای ال ای دی را تسریع کند.
تصویب قوانین و مقررات گرایش به لامپهای ال ای دی فقط محدود به ایالات متحده نمیشود. در پاکستان نیز دولت با کمبود ۸۰۰۰ مگاواتی برق روبرو است. دولت پاکستان تخمین زده است که با استفاده سراسری از لامپهای ال ای دی ۵۰۰۰ مگاوات از این کمبود جبران میشود. این تغییر علاوه بر کاهش مصرف برق باعث کاهش استفاده از مواد سمی و خطرناکی مثل گاز جیوه نیز میشود.
میتوانید با تبدیل روشنایی خانه و محل کار خود به روشنایی ال ای دی از امروز گامی در جهت کاهش مصرف سوخت، جلوگیری از پدید آمدن بحران انرژی و ذخیره منابع مالی و صرفه جویی بیشتر بردارید