امروزه بیمارستانها یکی از حساسترین و مهمترین مراکز عمومی محسوب میشوند. روشنایی بیمارستان به دلیل حساسیت بالای کار پزشکان در روند تشخیص و درمان از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله به بررسی دو شیوه قدیمی و مدرن رایج در روشنایی بیمارستان میپردازیم.
مسئولین بیمارستانها همواره در تلاشاند با کمترین هزینهی ممکن بهترین خدمات را ارائه دهند. این تلاشها مدیران بیمارستانها را وادار به اتخاذ روشهایی میکند که بتوانند بدون این که تغییری در کیفیت خدماتشان ایجاد شود، هزینهها را کاهش دهند. امروزه بسیاری از بیمارستانها به این واقعیت رسیدهاند که با تغییر روشنایی بیمارستان به سیستمهای با مصرف انرژی پایینتر، میتوانند در عین حال که هزینههای خود را کاهش میدهند، کیفیت سرویسدهی خود را بالا ببرند.
استفاده از روشنایی با شدت و دمای نور قابل تنظیم باعث میشود تا روشنایی بیمارستان با توجه به ساعت قابلیت تنظیم داشته باشد.
رایجترین نوع سیستمهای روشنایی بهینه لامپهای ال ای دی هستند. هزینههای مرتبط با روشنایی بیمارستان به طور تقریبی ۱۰ الی ۲۰٪ از هزینههای برق یک بیمارستان عادی با سیستم روشنایی قدیمی را شامل میشود. تحقیقاتی که توسط دپارتمان انرژی ایالات متحده انجام شده است نشان میدهد که یک بیمارستان ۱۰۰ تختخوابی، با استفاده از لامپهای ال ای دی میتواند سالیانه حداقل ۲۰هزار دلار از هزینههای جاری خود بکاهد. این رقم برای شرایط مشابه در ایران چیزی بیش از ۲۰ میلیون تومان در سال خواهد بود.
علاوه بر کاهش هزینهها، استفاده از لامپهای ال ای دی در روشنایی بیمارستان موجب میشود تا بیمارستان به سیستمهای برق اضطراری با ظرفیت کمتری احتیاج داشته باشد یا که ساعت کار سیستمهای برق اضطراری فعلی بیمارستان افزایش مییابد. همچنین سهم بیمارستان در تولید گازهای گلخانهای کاهش پیدا میکند.
به طور معمول دوره بازگشت هزینههای لامپهای ال ای دی سه تا پنج سال به طول میانجامد که با توجه به عمر ۲۰ ساله این لامپها بسیار مطلوب به نظر میرسد. استفاده از این تجهیزات هزینههای تعمیرات و نگهداری را نیز به شکل چشمگیری کاهش میدهد.
لامپهای فلوئورسنت (مهتابیها و لامپهای کم مصرف) به دلیل داشتن مقادیر گاز سمی جیوه میتوانند خطراتی را برای بیماران و کارکنان بیمارستان به همراه داشته باشند. در جریان ساخت لامپهای ال ای دی هیچ نوع ماده سمی یا خطرناکی استفاده نشده، از این رو در صورت شکستگی این لامپها ایمنی و سلامت افراد تهدید نمیشود. برای یک مرکز درمانی چیزی مهمتر از کاهش خطرات احتمالی ناشی از مواد سمی در بیمارستان نیست.
کیفیت بالای نور، شدت و رنگ نور قابل تنظیم از جمله مزایایی است که استفاده از لامپهای ال ای دی را به عنوان روشنایی بیمارستان ضروری میسازد. وجود نور با کیفیت در زمان جراحی باعث افزایش کیفیت دید جراح، کاهش خطاهای احتمالی و بهبود عملکرد پزشکان میشود. همچنین قابل تنظیم بودن شدت و رنگ (دمای) نور لامپهای ال ای دی شرایط را برای بیماران و کارکنان بیمارستان در زمانهای استراحت بسیار راحتتر میکند. امکان کنترل یکپارچه به وسیله کامپیوتر نیز مزیت دیگری است که در هیچ کدام از روشناییهای قدیمی پیدا نمیشود.