چراغ ال ای سی: نسل بعدی روشنایی
شاید چند سال پیش که لامپهای کممصرف جای خود را در سبد کالای خانوارها باز میکردند، تصور ظهور کالایی که مصرف برق را باز هم کاهش دهند برای بسیاری مشکل بود، اما ال ای دی ها آمدند. حالا صحبت از چراغ ال ای سی مطرح میشود، تکنولوژیای که در صورت تجاری شدن انقلابی در صنعت تولیدات الکترونیک ایجاد خواهد کرد.
تصور کنید که کیف دستیتان را باز میکنید و بدون نیاز چراغ یا فلش دوربین موبایلتان داخل آن روشن است، یا که تصور کنید لباسهایی عرضه شوند که پارچههایشان نور تولید کنند. این موضوع قرار است به کمک سلولهای الکتروشیمیایی نورانی یا همان LEC امکان پذیر شود. ال ای سی ها به نسبت نسل فعلی روشنایی (ال ای دی) مزایای قابل توجهی دارند اما هنوز تا تجاری سازی و استفاده در ابعاد گسترده راه زیادی در پیش دارند. در حال حاضر تنها نور زرد رنگ ال ای سی ها قابلیت تولید تجاری پیدا کرده است و حداقل یک رنگ دیگر برای تولید نورهایی با رنگ خنثی لازم است. تحقیقات مرکز Nanointegration دانشگاه دویسبورگ آلمان راهی پیدا کردهاند که به وسیله آن میتوانند رنگ نور و میزان کارایی ال ای سی را تغییر دهند.
در حال حاضر لامپهای ال ای دی شناخته شده و کم مصرفی هستند که از نظر روشنایی و مصرف بسیار بهینه و به صرفهاند ولی تولید آنها در شرایط خلاء بالا هزینههای بالایی دارد، همچنین این لامپها از نظر ساختار انعطاف پذیر نیستند. در عوض نمونههای اولیه الایسی بسیار انعطاف پذیرند و از همین الان نظر طراحان مختلف را جلب کردهاند؛ لباسهای نورانی، پنجرههایی که نمایشگر میشوند و کاغذ دیواریهایی که نور تولید میکنند.
نمونهای از یک LEC. کیفیت نور بالا و انعطاف پذیری از ویژگیهای قابل توجه این نوع روشنایی است.
روشنایی ال ای سی هنوز در ابتدای راه خود قرار دارد ولی با سرعت بالای رشد تکنولوژی روند تجاریسازی آن تا ۲۰ سال دیگر تخمین زده میشود. طیف وسیع استفاده، انعطاف پذیری، کیفیت بالای نور و مصرف پایین انرژی باعث میشود تا تصور استفاده از محصولات این تکنولوژی بسیار وسوسهانگیز و جالب به نظر بیاید.